16:30 Broumovsko organic

Nakladatelství Broumovsko Organic (www.broumovsko.org) vzniklo v roce 2013 na samotě v Šestidomí při česko-polské hranici, na severním okraji Broumovského výběžku. Dlouholetá sběratelská a badatelská práce zakladatele nakladatelství Petra Bergmanna vyústila v publikační a výstavní činnost, jejímž hlavním smyslem je opětovné odhalování a velebení bohatého kulturního, intelektuálního a historického dědictví Broumovska a přilehlých oblastí Krkonoš a Kladského pomezí.

17:00 Nebojte se eseje

Esej nemusí být jen náročnou četbou určenou intelektuálům. Četba hispánské esejistiky může být i zábavným a inteligentním dobrodružstvím, nikoli nezáživnou nudou. Přijďte se přesvědčit. Ukázky ze tří esejistických knih, které v průběhu let vyšly v nakladatelství Dauphin, přečte jejich překladatelka, hispanistka Anna Tkáčová. Hovořit se bude o těchto knihách: Sergio Pitol: Umění fugy, Octavio Paz: Sor Juana Inés de la Cruz aneb nástrahy víry a Fernando García de Cortázar: Stručné dějiny španělské kultury.

17:30 Improvizace Michala Hrubého a Víta Janoty se čtením básnických textů Víta Janoty

18:00 Představení knihy: Zuzana Kaiserová: Starci života – zemědělský román

Na západním okraji Vysočiny, v Železných horách, začíná léto. Tři přátelé, co tu vyrostli, se v malátném bezčasí, které zdánlivě nespěje k žádnému rozuzlení, potýkají se svými problémy. Čelí postupující alkoholové závislosti, potížím se ženami i se zákonem, neschopností rozloučit se se svými dospívajícími dětmi a vlastně i neschopností dospět. V ohrožení se ale ocitají i staré instituce venkovského života: bývalé zemědělské družstvo nebo skomírající evangelický sbor, který už je pro tři kamarády jen připomínkou dávné tradice předků. Zuzana Kaiserová se narodila v roce 1980 v Praze, vystudovala žurnalistiku na FSV UK a Židovsko-křesťanská studia na Anglia Ruskin University. Pracovala jako investigativní reportérka MF DNES. V roce 2018 vydala svůj první román Kalandrova dcera. Má dvě děti. Kniha Starci života – zemědělský román je tedy jejím druhým románem. Knihu a autorku představí Michal Hrubý.

18:30 Představení knihy: Filip Topol - Kilián Nedory

Soubor textů Filipa Topola o jeho legendárním a tajemném "příteli" Kiliánu Nedorym, které ve valné většině nebyly publikovány, vydala Knihovna Václava Havla na podzim 2020 jako první svazek edice Archiv Filipa Topola. Pozadí vzniku knihy představí její editor Pavel Hájek a ukázky z ní přečte autorův bratr, spisovatel Jáchym Topol.

19:00 Druhá improvizace Michala Hrubého a Víta Janoty

19:10 Šusle-spolek bohémů a umělců Žižkova a Prahy

Schody do podzemí Autor: Martin Šumák Sumerauer - uvedení knihy žižkovského barda a bohéma

19:30 Uvedení knihy nakladatelství Dauphin: Filip Zrno – Povídky Maloměstské

Kolorit každodennosti páchnoucí šílenstvím, pokrytectvím, vyčůraností a především alkoholem tu a tam udeří svou absurdností do podlitých očí a odhalí nejen svou nesnesitelnou přízemnost, ale i poetičnost. Kniha je nápojem ze satiry a sarkasmu, podávaný jemně vychlazený podobně smýšlejícím „maloměšťákům“, aby se mohli zasmát, nadechnout se a žít další dny, aniž by si zažádali o místo v léčebnách.

20:00 Slavnostní uvedení sbírky básní Ivana Frieda Básník bez jména

Kniha vyšla v prosinci 2020, ilustrace: Kurt Gebauer, z produkce nakladatelství Talent Pro Art. Pořadem provází Radana Šatánková, editorka knihy. Srdečně zveme k seznámení s autorem a jeho verši v rámci autorského čtení. Na klarinet zahraje Jiří Pešaut - nakladatel TPA.

20:30 Představení knihy: Martin Jiroušek - Fialoví ďábli

Antologie hororu. Vydejte se po stopách organizovaného zločinu s tlupou Fialových ďáblů. Záhy zjistíte, že se ponoříte do špinavé stoky lidských vášní a nefalšované hrůzy. Můžete očekávat beznadějný útěk hluboko za hranicemi lidských sil, zastihne vás živelná katastrofa měnící bohabojné občany na krvelačné bestie. A co teprve, když se parta hrdlořezů překvapivě sama ocitne ve smrtelném ohrožení? Nakladatelství Protimluv.